Citroën 2CV (fortsat)
I øvrigt har jeg samlet ikke mindre end 18 beskrivelser af danske prøvekørsler, hvor 2CV'en indgår, så man må da ikke håbe, det har været surt arbejde for d'herrer journalister hver gang.
Det ældste billede af en skandinavisk 2CV, har jeg fundet i en artikel i det svenske ”Teknik för Alla”, september 1952, med svensk indregistrering og afviser BLINKLYS. Det kom først fra fabrikken i Paris i 1955, og da Citroën Danmark var hovedimportør og fordeler, til resten af Skandinavien på dette tidspunkt, er dette lidt af en gåde...
Det ældste billede af en 2CV, på dansk grund er igen en varevogn, type AU på Forum udstillingen i 1952. med tofarvet lakering; grå med lys overdel på varekassen. Dernæst kommer et samlebillede af en 2CV Berline, igen tofarvet, med dansk indregistrering K4321. Det er muligvis Citroën Danmarks demonstrationsbil. Den er monteret med afviservinger, lige foran fordørene, og med mørklakerede fælge - flot!
De næste billeder jeg har fundet, var et svineheld. En mand i Næstved, jeg kendte før jeg flyttede herned, havde haft en 2CV, der blev købt som ny i sommeren 1954, på Stevns. Han var amatørfotograf, så her findes en stribe gode billeder af H9141, en tofarvet med afviservinger, luksusstriber på skærmene og hjulkapsler.
Det eneste billede jeg har, hvor man ser 2CV'en bagfra, er hvor den står et stykke væk og det ser ud til, at der er monteret med nogle store klodsede baglygter, til supplement af den enlige originale. Det har nok være de ovale Boschlygter, som på samtidige Berline fra Sydhavnsgade.
På en samtidig brochure i farver, med dansk nummerplade K80620, ses tydeligt tofarvet lakering, normalgrå forneden, mørk koksgrå foroven, hjulkapsler fra Bruxelles modellen, mørke fælge og nu rødternet betræk på sæderne, i stedet for det grå lærred - Citroën er jo ved af blive helt pjankede...
Nye Modeller
Fra 1954 kan man nu også købe den belgisk fremstillede model ”Bruxelles”, med andre farver, blanke aluminiumsbeslag på skærmene, smarte kofangere mm. og selvfølgelig lidt dyrere.
Fra 1958 fik disse luksusbiler også den 3. siderude bag bagdøren (den kom først 7 år senere i den franske produktion).
I 1955 blev 2CV'en leveret med 2 baglygter og afviserblinklys fra Paris. Her skulle de danske myndigheder lige vise, at de var klogere end disse franskmænd, så det forlangtes at de orange blinklygter på forskærmene og blinklygter bagpå blev flyttet fra en høj placering bag bagdøren, ned på bagskærmene.
Desuden ser det ud til at alle 2CV Berliner, der blev solgt fra den danske importør op til sidst i 60'erne, på nær de første par stykker, havde hjulkapsler monteret.
Omkring 1960 skete der en del ændringer på 2CV'en. Mest iøjnefaldende er, ændret motorhjelm 1960 og lidt kraftigere motor 13,5 HK 1961.
Bilen fås nu i flere farver: Blå, grøn, gul og rød. Fra 1962 i beige, den første hvide kom i 1969 og orange i 1973. Speciallakeringer som Charleston modellen sort/mørkrød, sort/lysgrå fra 1980 og Dolly modellen rød/hvid. Nu kom der andre farver og specialmodeller til andre lande og farverne skiftede selvfølgelig i mange nuancer.
I 1963 blev speedometeret flyttet ned foran rattet og der kom rigtig tankmåler i stedet for pejlestokken. Vinduesviskerne blev eldrevet i stedet for kabeldrevet og nogle modeller commerciale og AZAM fik nogle store blanke rørbøjler på kofangerne.
I 1964 blev motoren ”tunet” til 18 HK og fordørene blev hængslet fortil. 11965 kom den 3. siderude bag bagdøren og de dyreste modeller fik de nye konstanthastighedskardanled (homokinetiske), hvilket nok er den vigtigste ændring i 2CV'ens liv.
Omkring 1972 var det slut med den gamle 425 ccm motor 12-21 HK. Bilerne blev nu opdelt i 2CV4 med en ny 435 ccm 26 HK motor, og en 2CV6 med en 602 ccm 33 HK (SAE) motor.
I 1975 kom så den designmæssige revolution, de FIRKANTEDE FORLYGTER og nyt kølergitter. 11976 slog så nostalgimoden igennem, og den første specialudgave kom til Danmark. Den hed ”Special” og havde den gamle instrumentering, runde forlygter og manglede den bagerste siderude, og så var den Citrongul.
I 1981 kom så en anden stor ændring. 2CV'en fik nemlig skivebremser på forhjulene, det var den sidste større ændring, bortset fra den sidste sending biler i 1988, der igen havde runde forlygter.
2CV'en blev i Danmark aldrig den ”folkevogn” den blev i Frankrig. Der er kun nogle få 50'er biler kørende. Den ældste er tilfældigvis en varevogn type AU, der blev restaurere! af Fritz Trøst op til ICCCR træffet i Herning 1992. En anden AU varevogn, nemlig Jens Olsens fra Lolland, er det 10 år siden jeg har set og da var den ikke særlig pæn. 1996 så jeg Pierre Leefevres 1954 2CV Berline, men så vidt jeg kunne se, var det minimalt, hvad der var tilbage fra 1954. Så er der Kim Rasmussens flotte 1958, min egen og tidligere Carsten Lüllaffs 1959 modeller, også meget fine.
Der er dog en del opstaldede 50'er biler, jeg kar kendskab til, men hvor mange af dem der kommer ud at køre, er et spørgsmål. Mange af dem er ombygget, det kræver en del arbejde, at få dem bragt i original og god stand.
Det ser ud til at alle 1960'er bilerne, der kørte herhjemme er døde. Men der findes en 1962 model i pragtfuld originalstand, som Helge Kyndbo hentede i Frankrig, for et par år siden. Men ellers tror jeg, vi er ret heldige med stadig, at have en del synlige 2CV'ere i trafikken. Man ser faktisk flere her i landet end i Tyskland og Frankrig. Der er endda så mange, at ikke alle hilser, når vi mødes på vejen.
Af salgstallene ses det, at de ”store” årgange herhjemme er omkring 1959-61; lige over 125 stk. pr. år. I1970-80 er gennemsnittet kommet op på ca. 1.000 stk. pr. år. I 1986 toppede det med et salg på over l.500 stk.
Import og salg i Danmark stoppede desværre i foråret 1988, samtidig med at produktionen i Paris blev nedlagt. De følgende 2 år blev 2CV'en fabrikeret i Portugal, og i 1990 var det helt slut med produktion af den vidunderlige lille bil.
Den 31.12.1989 var der indregistreret 8.507 2CV personbiler i Danmark. De fleste - 1.463 fra årgang 1986 og kun 713 var fra før 1979. Den samlede danske personbils-vognpark, var ca. 1,6 mill. stk.
SELVOM HR. DAMKIER som nævnt skrev, at 2CV'en ikke kunne sammenlignes med noget andet køretøj, blev dette dog gjort flere gange senere. Bl.a. i juni 1972 i ”Bilen og Båden”. Her er 8 konkurrenter valgt efter hovedsagelig pris. Det er bl.a. dyrest: Renault 4 til 22.936 kr. og billigst: Seat (Fiat) 600 til 15.968 kr. 2CV'en ligger her på 18.883 kr. og bliver her betegnet som veteran i selskabet.
En anden af konkurrenterne er 2CV-varianten Dyane 6.2CV'en får her mange roser med på vejen: Fine køreegenskaber, brugsgenstand, 4 døre + soltag, støj og håndteringsmæssig mere behagelig end Dyane.
I bagageplads ligger 2CV'en nr. 2, Dyane nr. 1.I pris ligger den i den billigste halvdel, kun underbudt af NSU Prinz 4 til 18.625 kr. og Seat 600 til 15.968 kr. Disse to taber meget på at de kun har 2 døre og kun plads til 2 ølkasser i bagagerummet.
De 9 testkørere, lavede dengang deres egen hitliste og her er resultatet:
1. Citroën Dyane
2. Renault4
3. Citroën 2CV
4. Morris Mascot
5. NSU Prinz
6. Moskvich 1500
7. DAF33
8. Skoda 100S
9. Seat 600
Det er utroligt flot klaret og man kan da undre sig over hvad d'herrer bilkonstruktører har fordrevet tiden med, på småbilsområdet i hvert fald.
På tur
I forbindelse med de fantastiske langture der er foretaget i 2CV, har jeg fundet en artikel om turen Sverige rundt. Den fandt sted i februar 1955 og blev foretaget i 4 2CV'ere der blev kontrolleret og plomberet af Kgl. Svensk Automobilklubb. Der var 4x2 kørere - 2 svenske herrehold, l svensk damehold og l dansk hold bestående af Poul Rasmussen og J. Koster.
Ruten var fra Stokholm nordpå til Luleå over Jokkmokk, Karlstad, Malmø og tilbage til hovedstaden: 4.250 km. Kun afbrudt af påfyldning af benzin og mad. Gennemsnitshastighed 54 km/t. 178 timer i -16° og -41°, benzinforbruget var på 15,4 km /1. på den vogn der brugte mest benzin.
En anden tur blev gennemført i 1961 af Jens Rasmussen og Leif Jappe i en 2CV AU varevogn. Bilen var ved starten 8 år gammel og havde kørt 70.000 km. Med den lille 9HK motor gik turen med fuld oppakning ned gennem Europa til Afrika gennem Sahara, Nigeria, Congo, Kenya til byen Mombasa på Afrikas øst-kyst - i alt 25.000 km. gennem ørken, jungle/ krig og fred i 9 måneder. Uheldigvis var der også flere ufrivillige ophold undervejs; bl.a. 2 større reparationer.
Flere danskere har været på eventyrrejser med 2CV'ere, disse er bare et par eksempler.
At køre 2CV i dag
At køre en 2CV6 i dag, i tæt hurtig trafik, går fint, hjulpet lidt af hastighedsbegrænsningerne. Det er en af de få biler der lærer sin chauffør, at køre defensivt og forudseende. Ved den sidste tredjedel af speedervandringen, er den største ændring nok kun, et merforbrug af benzin.
At køre min gamle ”veteran 2CV” 12 HK bil, er desværre ikke altid en fornøjelse. Folk skelner ikke mellem den og de nyere, næsten 3 gange så kraftige biler. Det har resulteret i forskellige ubehagelige reaktioner, fra ”fuckfinger” til folk der drejer skarpt ind foran og bremser. Der har dog også været sjove episoder; nogle har overhalet og så længere fremme holdt og taget billeder af os. På en tank i Tyskland var der så mange, der ville kikke og snakke, at tankpersonalet kom og forlangte, at vi skulle flytte os, så der kunne komme gang i omsætningen. Vi havde jo fået vores 15 l. Mange af de andre tager jo 4 gange så meget.
Det bedste er dog, når vi tutter afsted med ca. 60 km/t på en alm. landevej med taget helt åbent og nyder de landlige dufte og cikadernes sang.
Hvis så der er et stykke med autoværn eller mur, til haver eller marker, kan man rigtig høre motoren arbejder. På de gamle 2CV'ere går udstødningen jo ned i landevejen, lige foran ens fødder. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, hvordan man kan få det bedre, mens man kører!
Kaj Sørensen, Citroënisterne i Danmark